DK
UK
DE

Brug af tidslinjen

Hold musen hen over et årstal, så vil der poppe en kort tekst op, der beskriver, hvad der skete det år. Hvis du vil læse mere, skal du klikke på årstallet.

OBS: Hjemmesiden er spritny, så tidslinjen vil løbende blive opdateret med flere beskrivelser til de forskellige årstal.

Tidslinjen kan bruges til at skabe sammenhæng mellem Blichers liv og tekster og de største historiske begivenheder i Blichers samtid.

 

1791: Skytten dør 

Blichers novelle "Skytten paa Aunsbjerg" (1839) omhandler skytten Vilhelm. I følge Blichers novelle er han en fransk adelsmand, der hed Guillaume de Martonniere, og er omdrejningspunkt for den tragedie, der udspiller sig i novellen. Vilhelm dør i novellen.

I virkeligheden var der en skytte på Aunsbjerg, der hed Vilhelm Johansen, som Blicher kendte i sin barndom. Han var skytte på Aunsbjerg fra 1781-1791, hvor han dør. Blichers novelle er blevet opfattet som den skinbarlige sandhed, og derfor står der en mindesten på Vilhelms grav i Vium, hvor der står: "MInde over skytten paa Avnsbjerg, Guillaume de Martonniere" - og altså ikke til minde over Vilhelm Johansen.

Blicheregnens Museum - Blichersvej 30, Thorning - 8620 Kjellerup - Tlf: 87 20 50 30 - info@blicheregnensmuseum.dk