DK
UK
DE

Brug af tidslinjen

Hold musen hen over et årstal, så vil der poppe en kort tekst op, der beskriver, hvad der skete det år. Hvis du vil læse mere, skal du klikke på årstallet.

OBS: Hjemmesiden er spritny, så tidslinjen vil løbende blive opdateret med flere beskrivelser til de forskellige årstal.

Tidslinjen kan bruges til at skabe sammenhæng mellem Blichers liv og tekster og de største historiske begivenheder i Blichers samtid.

 

1813: Statsbankerot og jødefejde

Krigen med England havde ført Danmark ud i økonomisk krise. I 1813 gik Danmark bankerot. Ernestine havde haft en del penge, som hun havde arvet efter sin første mand Peder Daniel Blicher, men dem mistede de. Parret sad nu i gæld, en gæld de aldrig fik bugt med. Du kan læse mere om statsbankerotten her.

I 1813 går Blicher ind i den litterære jødefejde. Jøderne fik skylden for mange ting, og da Danmark gik bankerot havde folk endnu engang brug for en syndebuk. Blicher forsvarede jøderne. Du kan læse mere om jødefejden her og læse Blichers skrifter her.

Søren Kierkegaard

- dansk teolog og filosof fødes 5.maj 1813 i København. Han dør 11.november 1873. I 1840 foretager Kierkegaard en rejse til Jylland, hvor han bl.a. kommer forbi Hald. Et sted som Blicher jo kender udmærket. Peter Tudvad beskriver denne rejse i sin bog "Kierkegaards Jyllandsrejse" Her et citat fra nedenstående artikel i Information:

"Men da Kierkegaard bevæger sig uden for storstadens kvalmfulde mure, er de føje år endnu ikke gået. Jylland er stadig et vildt land, jvf. Blichers berømte fortale til Hosekræmmeren. På den anden side af Lillebælt kommer den rejsende i sandhed til et andet land, en anden planet, hvor menneskene ikke just ligner de storbyfolk, Kierkegaard på godt og ondt er vant til at betragte på sine daglige spadsereture midt i mylderet"...
Læs hele artiklen her fra Information

Blicheregnens Museum - Blichersvej 30, Thorning - 8620 Kjellerup - Tlf: 87 20 50 30 - info@blicheregnensmuseum.dk